FORGOT YOUR DETAILS?

Anunțuri 2021

 


Conferință internațională

Institutul Limbii Române ca Limbă Europeană de la Departamentul de limbă, cultură şi civilizaţie românească din cadrul Facultății de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai anunţă organizarea conferinţei

„DISCURS POLIFONIC ÎN ROMÂNA CA LIMBĂ STRĂINĂ (RLS)”, ediția a III-a,
în 29 octombrie 2021

AFIȘUL CONFERINȚEI

Programul conferinței


Structura anului 2021-2022


Departamentul de limbă, cultură și civilizație românească, de la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, anunță deschiderea unui nou program de masterat profesional, intitulat Româna ca limbă străină/nematernă (RLS/RLNM), începând cu anul universitar 2021-2022.

Găsiți:

Descrierea masteratului

Planul de învățământ

Afiș

Criterii de evaluare a propunerii pentru proiectul de cercetare

Tematica pentru examenul de admitere


Institutul Limbii Române ca Limbă Europeană continuă ciclul de conferințe, intitulat Dialoguri autentice în spațiul virtual, cu un nou eveniment, la care vă invităm să luați parte:

Exilul scriitorului român de secol 20 într-o limbă străină,

conferință susținută  de prof. univ. dr. IOANA BICAN, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Pentru detalii, accesați AFIȘ.


Institutul Limbii Române ca Limbă Europeană continuă ciclul de conferințe, intitulat Dialoguri autentice în spațiul virtual, cu un nou eveniment, la care vă invităm să luați parte:

Începuturile Dicționarului-Tezaur în cultura engleză și în cea română,

conferință susținută  de lect. univ. dr. MARIA ȘTEFĂNESCU, de la Universitatea Babeș-Bolyai și Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu”, Cluj-Napoca.

Pentru detalii, accesați AFIȘ


Transylvania International Summer Courses of Romanian Language and Civilization will take place between July 19th – August 6th, 2021. We set up a 3-week teaching plan, consisting of a 3-hour course programme each working day, in the afternoon. Besides the Romanian language classes, we will organize live, interactive conferences and demonstrative workshops on Romanian culture and civilization. As quality is one of our absolute preoccupation, we will form multiple small groups, based on the language level of the participants (beginner, intermediate, advanced), so that participants enjoy an extensive interaction with the teacher and peers. At the end of the course, each participant will be granted with 4 ECTS and with an attendance certificate.

Application deadline: July 15th, 2021

We would very much appreciate it if you could also like our page on Facebook using your institutional Facebook page and share this announcement with your community.

Follow us on Facebook: https://www.facebook.com/Transylvania-International-Summer-Courses-of-Romanian-Language-105311097634565/?modal=admin_todo_tour.

Application form: https://www.jotform.com/form/202923305261345

E-mail: RoSummerSchool@ubbcluj.ro or diana.cosma@ubbcluj.ro

 


Institutul Limbii Române ca Limbă Europeană continuă ciclul de conferințe, intitulat Dialoguri autentice în spațiul virtual, cu un nou eveniment, la care vă invităm să luați parte:

Discurs și ideologie. Nașterea religiilor politice  românești,

conferință susținută  de lect. univ. dr. IOANA SONEA, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Pentru detalii, accesați AFIȘ

 

 

 


 

Institutul Limbii Române ca Limbă Europeană vă invită la conferința

„Clovnul – o metaforă pentru identitatea artistului în circul istoriei și al existenței la Matei Vișniec și Norman Manea”,

susținută de conf. univ. dr. Emilia David.

Pentru detalii, accesați AFIȘ.

 

 


Institutul Limbii Române ca Limbă Europeană anunță deschiderea seriei de conferințe online „Dialoguri autentice în spațiul virtual”.

Pentru detalii, accesați POSTER.

 

 

 

 

 


Vineri, 26.10.2020, ora 20:00:

Departamentul de limbă, cultură şi civilizaţie românească din cadrul Facultăţii de Litere organizează atelierul „CECR – bază teoretică și instrument în evaluarea competenței comunicative.

 


Joi, 8 octombrie 2020, ora 16:

Departamentul de limbă, cultură şi civilizaţie românească din cadrul Facultăţii de Litere organizează un tur virtual (on-line) al oraşului Cluj-Napoca pentru studenţii străini din Anul pregătitor. Pentru detalii, accesați Tur virtual – Cluj.


Miercuri, 6 octombrie 2020, ora 17:00:

lect. univ. dr. Lavinia Vasiu organizează, on-line,

în cadrul Departamentului de limbă, cultură şi civilizaţie românească al Facultății de Litere, 

 atelierul

„Pentru o evaluare descentralizată «semicontrolată»”.


Vineri, 2 octombrie 2020, ora 19:00:

lect. univ. dr. Ioana Sonea organizează, on-line,

în cadrul Departamentului de limbă, cultură şi civilizaţie românească al Facultății de Litere, 

 atelierul

„Predarea online asincron. O introducere în utilizarea platformelor Showbie și Socrative”


 Vineri, 2 octombrie 2020, ora 18:00:

lect. univ. dr. Anca Ursa organizează, on-line,

în cadrul Departamentului de limbă, cultură şi civilizaţie românească al Facultății de Litere 

 atelierul 

„Grupuri private în Microsoft Teams: facilități și limite”


În acest an, este programată apariția volumului celei de-a doua ediții a conferinței internaționale „Discurs polifonic în Româna ca limbă străină (RLS)”.  Prin urmare,  avem rugămintea de a ne trimite studiile  dvs. până în data de 1.09. 2020, astfel încât editorii să poată pregăti în timp util  materialul pentru publicare.

Pentru a vedea normele de tehnoredactare, accesați:

 Norme de tehnoredactare_Cluj
Institutul Limbii Române ca Limbă Europeană de la Departamentul de limbă, cultură şi civilizaţie românească din cadrul Facultății de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai organizează

 un atelier de familiarizare cu Cadrul European Comun de Referință.

Pentru detalii, a se vedea afiș martie CECR


2019

Sesiunea de comunicări științifice ale studenților

Sesiunea va avea loc vineri, 17 mai, ora 09.00.

Pentru a vedea lista cu participanții din cele 3 secțiuni

pe care le organizează Departamentul  de limbă, cultură și civilizație românească, accesați

DLCCR_tabel_participanti_sesiune2019

 Modul de  perfecționare în predarea limbii române ca limbă  străină/nematernă

            În perioada 20-24 mai, Institutul Limbii Române ca Limbă Europeană de la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, organizează un modul de  perfecționare în predarea limbii române ca limbă  străină/nematernă.

            Pentru detalii suplimentare, scrieți la adresa:

           lavinia.dalalau@yahoo.com

 Conferință internațională

Institutul Limbii Române ca Limbă Europeană de la Departamentul de limbă, cultură şi civilizaţie românească din cadrul Facultății de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai anunţă organizarea conferinţei

Discurs polifonic în Româna ca limbă străină (RLS),
în perioada 17-20 octombrie 2019

Pentru detalii, vezi invitație conferință Cluj

Certificatului de competență lingvistică pentru limba română ca limbă străină

           Departamentul de limbă cultură și civilizație românească din cadrul Facultății de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță organizarea primelor examene în vederea obținerii Certificatului de competență lingvistică pentru limba română ca limbă străină, cu recunoaștere internațională (acreditat ALTE), în lunile  iunie și septembrie.

Pentru orice informații, scrieți la adresa:

dina_vilcu@gmail.com

Anunțuri 2018

În perioada 26-30 martie 2018 Departamentul de limbă, cultură și civilizație și Institutul Limbii Române ca Limbă Europeană a organizat CURSURILE DE PERFECȚIONARE ÎN PREDAREA RLS. Mai multe detalii…

Consorțiul pentru Testarea Românei ca Limbă Străină (Universitatea Babeș-Bolyai și Institutul Cultural Român) vă invită la cea de-a 51-a Conferință ALTE (Asociația Testatorilor de Limbi din Europa), care va avea loc vineri, 13 aprilie 2018, la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca.

Tema conferinței este Multilingvismul și folosirea limbajelor pentru scopuri specifice – rolul evaluării.

Manifestarea este deschisă tuturor celor care sunt interesați de testarea limbilor. Taxa de participare este de 50 de euro și include asistența la conferințe și ateliere, pauzele de cafea și de prânz.

Pentru mai multe detalii despre programul conferinței, vă rugăm să consultați următorul  link:

http://lett.ubbcluj.ro/conferinta/index.php.

În perioada 20-21 octombrie 2017 va avea loc conferința internațională cu tema Discurs polifonic în Româna ca limbă străină (RLS). Data înscrierii a fost prelungită până în 1 iulie 2017. Pentru detalii , consultați aceste documente.

În perioada 8-12 mai, Institutul Limbii Române ca Limbă Europeană organizează un Modul de perfecționare în predarea românei ca limbă străină (RLS), la Facultatea de Litere, a UBB.  Mai multe detalii…

În perioada 15-17 martie 2017, a avut loc vizita unei delegații din Republica Moldova, formată din profesorii Elena Mornealo, Tamara Cazacu și Rodica Guțu, reprezentând Centrul de studiere a Limbii Române pentru alolingvi din cadrul Direcției Generale Educație, Tineret și Sport (DGETS) a municipiului Chișinău.  Vizita a avut drept scop stabilirea unui protocol de colaborare între ILR-LE și Centrul de Studiere a Limbii Române, care să asigure cadrul necesar dezvoltării unor proiecte comune pentru sprijinirea vorbitorilor alolingvi din Republica Moldova în însușirea limbii române.

IMG_0159 IMG_0080

IMG_0061 IMG_0180

Proiectul educațional interjudețean Arc peste timp. Azi școlar – mâine licențiat se desfășoară între Şcoala Gimnazială „DIMITRIE CANTEMIR” și Institutul Limbii Române ca Limbă Europeană, în perioada aprilie-iunie 2016.

Linkuri utile pentru cei care predau sau învață limba română:

http://www.didacticalimbiiromane.ro (informații despre proiectele RLNM și EVRO)

http://invatam.ro (site de prezentare a manualelor pentru copii, realizate de echipa noastră)

http://video.elearning.ubbcluj.ro (filme didactice, înregistrări și fișe de lucru, pe niveluri, pentru predarea-învățarea românei)

UBB și auditul ALTE:

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), prin Departamentul de limbă, cultură și civilizație românească al Facultății de Litere, alături de Institutul Cultural Român din București (ICR), a început, în anul 2013, procedurile de auditare a calității examenelor de limba română ca limbă străină, cu scopul de a obține statutul de membru plin al Asociației Testatorilor de Limbi din Europa (ALTE). Auditul a fost realizat de către un expert desemnat de către ALTE, iar rezultatul pozitiv al acestui proces a fost confirmat de către Comitetul Permanent al Asociației. UBB și ICR se află, astfel, în fazele finale de derulare a acestui proces. Odată procedurile legale și administrative încheiate, cele două instituții vor avea onoarea de a reprezenta limba română în cea mai prestigioasă organizație de profil la nivel european și poate chiar mondial. UBB și ICR își manifestă speranța că toate etapele de aderare la ALTE vor fi definitivate cu succes în săptămânile care urmează.

Contribuția tuturor celor care au participat la realizarea acestui proiect este apreciată și estimată ca extrem de prețioasă pentru realizarea tuturor etapelor parcurse până acum în procesul de auditare și pentru crearea întregului ansamblu de proceduri care face ca testele de limba română ca limbă străină cuprinse în bateria supusă procesului de auditare să aibă calitatea, validitatea și fiabilitatea esențiale pentru toate testele propuse de către instituții de evaluare membre ALTE.

Creare teste și sistem de proceduri de evaluare și administrare a testelor:

Lect. dr. Dina Vîlcu, Asist. drd. Lavinia Vasiu, Asist. dr. Ioana Sonea, Conf. dr. Elena Platon, Asist. drd. Antonela Arieșan

 

Experți:

Conf. univ. dr. Elena Platon, Conf. univ. dr. Victoria Moldovan, Lect. univ. Paula Oșian, Lect. univ. dr. Adriana Todea, Dr. Ana Borca, Cercetător științific Carmen Mîrzea Vasile, Prof. Ilinca Busurcă, Prof. José Damián González-Barros, Lect. dr. Lucia Uricaru, Dr. Mirona Magearu

 

Analiză statistică:

Lect. univ. dr. Liana Stanca

 

Colaboratori:

Lect. univ. Paula Oșian, Lect. univ. Ileana Mureșanu, Dr. Anamaria Radu, Drd. Ștefania Tărău, Asist. dr. Diana Burlacu, Drd. Luminița Fodor, Lect. dr. Dumitru Cornel Vîlcu, Daniel Arieșan-Simion

Apariții editoriale:

În cadrul proiectului RLNM s-au elaborat două volume de materiale audio-video pentru dezvoltarea competențelor orale în româna ca limbă străină, destinate vorbitorilor de nivel începător și intermediar (A1, A2 și B1). În același proiect, s-a elaborat și Descrierea minimală a limbii române. A1, A2, B1, B2, o clasificare pe niveluri a aspectelor gramaticale, lexicale, a funcțiilor comunicative și a tipurilor de texte pentru fiecare dintre cele patru niveluri.

audio RLNMvideo RLNMdescrierea minimală

Conferința internațională

„40 de ani de limba română ca limbă străină la UBB”

3-4 octombrie 2014

Informații: conferinta_RLS-UBB

Fișă de înscriere: fisa de inscriere _ conferinta RLS

 Un nou atelier de validare a itemilor

Joi, 13 martie, de la ora 17:00, la sediul ILR-LE, va avea loc o nouă întâlnire care are drept scop discutarea și validarea itemilor propuși pentru exercițiile de citire, de această dată, care vor fi integrate în banca de itemi RLS. Din această bancă vor fi, mai apoi, realizate exercițiile de citire din cadrul testelor propuse pentru certificatul de competență, acreditat ALTE.

 

Atelier de validare a itemilor

                                   

Întâlnirea are drept scop discutarea și validarea itemilor propuși pentru exercițiile de ascultare care vor fi integrate în banca de itemi RLS. Din această bancă vor fi, mai apoi, realizate exercițiile de ascultare din cadrul testelor propuse pentru certificatul de competență, acreditat ALTE.

TOP